Karmienie piersią zmniejsza ryzyko cukrzycy
Karmienie piersią, które korzystnie wpływa na zdrowie dzieci, zmniejsza także ryzyko wystąpienia cukrzycy u matki - ogłosili we wtorek naukowcy.
Efekt ochronny jest zapewne spowodowany tym, że kobiety karmiące
piersią zużywają więcej energii i utrzymują stabilny poziom cukru
we krwi - głosi raport Szpitala Kobiecego Brigham oraz Szkoły
Medycznej Harvarda w Bostonie.
Kobieta mająca dwójkę dzieci, z których każde co najmniej rok
karmiła piersią, może zmniejszyć u siebie ryzyko zachorowania na
cukrzycę prawie o 1/3. Naukowcy doszli do takich wniosków po
analizie 150 tysięcy kart zdrowia amerykańskich pielęgniarek.
"Badania kobiet, w 15 lat po urodzeniu przez nie ostatniego
dziecka, pozwoliły ustalić, że każdy rok karmienia piersią
zmniejsza u nich ryzyko cukrzycy o 15 proc." - powiedziała
kierującą badaniami doktor Alison Stuebe. "Produkcja pokarmu
pochłania około 500 kalorii dziennie, co odpowiada codziennemu
biegowi na dystansie 6,5-8 km, to bardzo dużo energii" - wyjaśniła
Stuebe.
Ten pozytywny efekt maleje z biegiem czasu, upływającego od
zakończenia karmienia.
Zła dieta, brak ruchu czy otyłość może prowadzić do cukrzycy
wieku dorosłego, co dotyczy około 9 milionów kobiet w USA.
Dane te sugerują, iż laktacja może obniżać ryzyko wystąpienia
cukrzycy u kobiet młodych oraz w średnim wieku. Konieczne są
jednak dalsze badania kliniczne, aby potwierdzić wyniki tych
studiów - podsumowują badacze w raporcie.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of the
American Medical Association". (PAP)