Zdrowy tryb życia a udar mózgu u kobiet

Kobiety prowadzące zdrowy tryb życia (niepalące, aktywne fizycznie, pilnujące zdrowej diety) są mniej narażone na udar mózgu - dowodzą badania opublikowane w "Archives of Internal Medicine".

Udar mózgu to krwawienie do mózgu lub nagłe pozbawienia części
mózgu dopływu krwi, co powoduje czasowe lub trwałe ustanie
czynności tego organu. Konsekwencje udarów mogą być różne: od
krótkotrwałego osłabienia mięśni do poważnych zaburzeń
prowadzących do śmierci.

Udary mózgu są trzecią co do częstości przyczyną zgonów w krajach
rozwiniętych. Częstotliwość występowania tej choroby w Stanach
Zjednoczonych wynosi około 700.000 osób rocznie, z czego jedna
czwarta przypadków jest śmiertelna, a kolejne 25 proc. prowadzi do
paraliżu.

Wśród czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia
udaru wymienia się palenie papierosów, brak aktywności fizycznej,
wysoki indeks masy ciała (z ang. BMI - Body Mass Index, wskaźnik
obliczany przez porównanie wzrostu z masą ciała).

Wyróżnia się dwa podstawowe typy udarów mózgu: krwotok mózgowy
(udar krwotoczny; wylew - wylanie się krwi z naczyń krwionośnych
do wnętrza tkanki mózgowej lub do przestrzeni wokół tkanki
mózgowej), zakrzepica naczyń mózgowych (udar niedokrwienny -
zatkanie naczyń krwionośnych w mózgu, zwykle przez zakrzep krwi).

Grupa naukowców z Bostonu kierowana przez Tobiasa Kurtha badała
zależność pomiędzy stylem życia a ryzykiem wystąpienia udarów
mózgu u 37.636 kobiet w wieku 45 lat i starszych.

W pierwszej fazie projektu, w 1993 roku kobiety odpowiadały na
pytania dotyczące stylu życia: palenia papierosów, diety,
aktywności fizycznej, spożycia alkoholu, oraz wartości BMI. Na
podstawie udzielonych odpowiedzi naukowcy wyznaczali tzw. indeks
zdrowia, wahający się od zera do dwudziestu (im wyższy indeks tym
zdrowszy tryb życia). Najwyższy indeks otrzymywały kobiety
niepalące, spożywające nie więcej niż 10 porcji alkoholu w
tygodniu, ćwiczące przynajmniej cztery razy w tygodniu, o BMI
poniżej 22, stosujące odpowiednią dietę bogatą w błonnik, kwas
foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe, ubogą w nasycone kwasy
tłuszczowe i węglowodany.

Po 10 latach w badanej grupie stwierdzono udar mózgu u 450
kobiet, u 356 z nich występował udar niedokrwienny, u 90 udar
krwotoczny, u 4 kobiet nie zidentyfikowano typu występującego
udaru. Wśród 4.7 proc. kobiet, którym przyznano indeks zdrowia od
17 do 20 stwierdzono dwukrotnie mniejsze ryzyko udaru w ogóle i
trzykrotnie mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego w porównaniu z
pacjentkami z indeksem zdrowia od 0 do 4. Z drugiej strony jednak
kobiety z zdrowsze 1,27 raza częściej ulegały udarowi
krwotocznemu. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności